Wetenschapsdag

 

 

De wetenschapsdag is er voor leerlingen van de tweede graad. Gedurende een hele dag worden jongeren ondergedompeld in de wereld van de fotonica en andere wetenschappen.
In de voormiddag krijgen ze de fotonicashow te zien en in de namiddag nemen ze deel aan workshops.

Deze dag is ook gratis, maar inschrijven hiervoor is verplicht. Via de inschrijvingspagina kan u zich met de klas registreren. Opgelet, de bevestigingsmail voor de inschrijving komt pas in oktober.

 

 

Vorige editie waren er enkel Fotonica workshops in de aanbieding. Dit jaar is het aanbod groter en kunnen er meer leerlingen deelnemen aan het Girls&Boys Congress.
Hieronder vindt u een overzicht:

Fotonica

Er zijn verschillende activiteiten waarin de bijzondere eigenschappen van licht aan bod komen, de impact van onderzoek rond fotonica op ons dagelijks leven komt aan bod, en de leerlingen komen in aanraking met verschillende praktische fotonica toepassingen.

-Solar boat race
-Kunst met polarisatie
-3D hologram met smartphone
-Bezoek aan het laser labo
-Light painting
-Laser doolhof
-Optische communicatie

Wetenschapsspel

Wat is er zo uniek aan kameelantilichamen? Hoe bepaalde men de omtrek van de aarde in de 3de eeuw V.Chr.? Welke robots kunnen de mens vervangen? Bepaal de hoogte van het rectoraatsgebouw door middel van gelijkvormige driehoeken. Waar bevond campus Oefenplein zich in de Atlas Ferraris die tot stand kwam in 1778…

In dit spel krijgen leerlingen de kans om via opdrachten kennis te maken met enkele verrassende aspecten van de wetenschappen. Ideaal voor een eerste kennismaking met de universiteit en zijn onderzoek.

Het Experimentarium van de ULB

Het Experimentarium huist een grote verzameling aan opstellingen die de fysica verduidelijken aan scholen en groepen van volwassenen. De bezoekers maken onder begeleiding van een animator kennis met verscheidene belangrijke thema’s en domeinen uit de fysica: mechanica, elektrostatica, elektromagnetisme, optica, golven, warmteleer,… en dat allemaal zonder wiskundige formuleringen of vergelijkingen en altijd met een ludieke of spectaculaire noot.

Het Experimentarium stelt twee didactische doelstellingen voorop. Door middel van demonstraties en labs voorbereid en geanimeerd door een team van fysici, pedagogen en studenten wil Xp enerzijds een pedagogische ondersteuning zijn voor studenten wetenschappen en wil het anderzijds leerlingen uit de lagere en middelbare scholen evenals het brede publiek met belangstelling voor de wetenschapscultuur sensibiliseren voor de wetenschappen.

Het Experimentarium stelt fysica onder een heel ander daglicht.

 

Praktisch

Di 06/02/2017
Vm show:
10u00 – 12u30  (2de graad)

Nm: deelname workshops
13u15 – 16u00

Locatie:
VUB
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussels
Aula Qa

Doelgroep:
3e en 4e secundair
wetenschappen

Deelnemen:
Gratis, vooraf inschrijven is verplicht. Opgelet, pas als je een bevestigingsmail krijgt van de organisatoren, is de inschrijving voltooid.